wtorek, 29 stycznia 2013

Z malinową konfiturą, rumem i zaciekami


Tapenda zapragnęła wziąć udział w akcji, której inicjatorką jest Cucina „SERNIKI 2013 – wersja zimowa”. Jedna z zasad, to  „ być kreatywnym”. Toteż intensywnie myślałyśmy  JJ   tak powstał sernik z zaciekami, malinową konfiturą i rumem. Zapraszamy!!!










 
SPÓD:
½ opakowania ciastek DIGESTIVE
50g masła
1 łyżeczka drobno mielonej kawy rozpuszczalnej

Ciastka rozdrabniamy na piasek i dodajemy kawę oraz roztopione masło. Wymieszaną masę przesypujemy do formy (użyłam okrągłej formy sylikonowej Ø 17cm) i uklepujemy łyżką, żeby powstał spód. Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.


MASA MALINOWA:
200 g konfitury malinowej z rumem *
1 łyżka żelatyny
ok. 50 ml gorącej wody

Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do konfitury, a następnie mieszamy i wykładamy całość na przygotowany spód. Wkładamy ponownie do lodówki na ok. 20 minut.

*ja miałam oryginalną konfiturę z rumem, ale można do zwykłej dodać kilka kropelek olejku rumowego :)


MASA SEROWA:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
0,5 opakowania cukru waniliowego
1-2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
2 łyżki żelatyny
ok. 70 ml gorącej wody

Śmietanę ubić (na sztywno) z cukrami i śmietan-fixem, a następnie dodać do sera i delikatnie wymieszać. Przygotowaną i wystudzoną żelatynę wlać do masy i całość wymieszać. Serową masę wykładamy na (już zastygłą) konfiturę i wyrównujemy. Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godzin.


WARSTWA Z „ZACIEKAMI”:
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
1 opakowanie galaretki malinowej
400 ml gorącej wody

Końcem np. drewnianej łyżki robimy otwory w serowej masie, a potem całość zalewamy przygotowaną i wystudzoną galaretką malinową. Kiedy galaretka stężeje dekorujemy górę serniczka.

WARSTWA ŚMIETANOWYCH „KLEKSIKÓW”:
200 ml śmietany 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
2-3 krople olejku rumowego

Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem, a następnie dodać olejek rumowy. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić dekoracyjne „kleksiki” i oprószyć różową posypką.



Smacznego!



37 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda. I jak super udekorowane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa :):)
      Serdeczności!!!

      Usuń
  2. Fajnie wyglada! A ta śmietaną to jak moja beza na tarcie cytrynowej jak to ładnie okreslilyscie. Problem u mnie w tym, ze nie mam śmietaną fixu i nawet nie wiem co to jest.... Coś do usztywniania śmietany pewnie ale czy to chemia? Nie mam galaretki. Nie ma we Francyji... Ale mogę zrobić z soku, cukru i żelatyny domowa....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;):)Tak, masz rację, śmietan-fix to rodzaj usztywniacza, ale możesz go zastąpić żelatyną :):)
      Pozdrawiamy serdecznie!!!

      Usuń
    2. Właśnie się zastanawiałam nad potrzebą użycia zarówno śmietan-fixa, jak i żelatyny.

      Usuń
  3. jestem oczarowana!
    wygląda.. jak śnieżna księżniczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo śliczna nazwa :):)
      Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko!!!

      Usuń
  4. Pomysłowe z Was kobitki:-) Czekam z niecierpliwością na każdy kolejny Was przepis lub wpis:-) Sernik rewelacyjny - jak wszystko zresztą:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BAAAAAARDZO dziękujemy ... miodek na nasze serduszka:* :*
      Ściskamy serdecznie!!!

      Usuń
  5. niebo w gębie:)!
    a wygląda jak milion dolarów!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja sobie popatrzę na zdjęcia i powzdycham do takich pyszności... :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak...my też lubimy popatrzec i powzdychać :):)
      SERDECZNOŚCI!!!!

      Usuń
  7. wygląda bajecznie, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. i bajecznie smakuje ;);)
    Pozdrówki!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi sie ten torcik! :D
    Pewnie rozplywa sie w ustach <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;):)
      oj rozpływa...
      Pozdrawiamy słodko ;);)

      Usuń
  10. Wygląda rewelacyjnie! Ślinka cieknie...:D mniam,mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale:-)a zacieki przepiękne:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniałe te zacieki i kleksiki. W ogóle cały sernik jest elegancki, idealny na popołudniową herbatkę u królowej brytyjskiej. Jak każdy sernik - oczywiście pyszny, bez dwóch zdań. Przepięknie i równo wyszły te kleksy, posypka dodaje uroku.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne te zacieki - bardzo oryginalnie się prezentują :) Smakować musiał obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zacieki zdecydowanie dodały uroku :) Piękny serniczek :)
    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada wspaniale! To zdecydowanie jeden z najladniejszych sernikow, jakie ostatnio widzialam :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miły komentarz i pomoc w dołączeniu do Twojej akcji:):)
      Pozdrawiamy serdecznie!!

      Usuń
  16. Wygląda naprawdę obłędnie! Ależ kusicie!:)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...